Tekst-tv.dk Historie Teknik Medie Kunst Indhold

Historie

Verdens første tekst-tv-tjeneste blev etableret i Storbritanien i 1974, hvor BBC startede regelmæssig udsendelse af deres Ceefax-tekst-tv. Ceefax, navngivet således fordi det gjorde det muligt at see facts, banede vejen for udbredelse af tekst-tv specielt i Europa.

I starten skulle man købe en seperat dekoder, som også havde et tastatur, hvorpå man kunne indtaste de trecifferede sidenumre, men senere blev en tekst-tv-dekoder standard på alle fjernsyn.

Tekst-tv ændrede hurtigt den måde man kunne få adgang til fx nyheder og sportsresultater på. Man skulle ikke længere vente på den daglige avis eller radioavisen hver hele time, og man kunne selv vælge hvilken nyhed man ville læse.

Derudover var en af tekst-tv's første og meget populære funktioner, at man kunne få undertekster på mange flere udsendelser til stor nytte for døve og hørehæmmede.

BBC's tekst-tv Ceefax. Ceefax is here, 1978. Kilde: BBC Archive on Facebook

Tekst-tv i Danmark

Tekst-tv gik i luften i Danmark for første gang den 16. maj 1983 kl. 14.00 på Danmarks Radios tv-kanal. Det var med en del betænkninger at man indførte tekst-tv; man bekymrede sig fx om tekst-tv ville have negative effekter på danskernes familieliv.

Så galt gik det heldigvis ikke, og tekst-tv blev meget hurtigt populært i Danmark, først på DR og senere også på TV 2, på lokal-tv og på satellit-tv-kanalerne.

Selvom internettet fra slutningen af 1990'erne blev mere og mere udbredt i Danmark, så har tekst-tv på forskellig vis beholdt en stor og trofast brugerskare (se nedenfor).

Programoversigt, 16. maj 1983.
Programoversigt, Danmarks Radio, 16. maj 1983. Kilde: Dansk kulturarv, [PDF].

I 1985 begyndte man på daglig udendelse af tekst-tv som et slags almindeligt tv-program, som blot viste en karussel af tekst-tv-nyheder. Dette omtaltes i tv-avisen 1. januar 1985.

Indslag om tekst-tv i tv-avisen, 1. januar 1985. Kilde: DR.

Tekst-tv i dag

Tekst-tv i dag lever i lidt af et vakuum. Mange menneskers reaktion, når man nævner tekst-tv, er enten "Hvad er tekst-tv?" eller "Eksisterer det stadig?" Den første reaktione kommer fra børn og unge, som aldrig har brugt tekst-tv, og den anden fra folk, som for længst har udskiftet tekst-tv med internettet.

Men der er en betragtelig mængde mennesker, som stadig benytter tekst-tv: Folk, som ikke har en computer eller en smartphone til at gå på internettet med, eller folk som simpelthen foretrækker og er blevet vant til at hente deres informationer fra tekst-tv.

I 2013, 30-året for tekst-tv i Danmark, brugte over 1 million danskere tekst-tv dagligt, og i 2018, brugte 23% af DR's seere stadig tekst-tv ugentligt.

Frank Hvam, en grundig tekst-tv-læser: "Det har ikke stået på tekst-tv i hvert fald...". Kilde: Klovn, sæson 3, episode 2, 2006, IMDb.

Tekst-tv i Danmark lever stadig, og vi skal være glade for at DR's tekst-tv med nød og næppe overlevede seneste medieforlig, hvor DR var nødt til at overveje lukningen af tekst-tv i forbindelse med store besparelser. Flere store tv-kanaler har allerede lukket for deres tekst-tv-tjenester, f.eks. CNN som lukkede i 2006 og BBC som lukkede i 2012, men heldigvis er tekst-tv mere sejlivet i de fleste europæiske lande

Nogle har ikke meget til overs for tekst-tv og latterliggørelse (for det meste kærlig) er ikke sjælden. Et tidligt eksempel på dette kan ses i TV2 Zulus Klovn fra 2006, hvor Frank Hvam afslører sig som en grundig tekst-tv-læser.

Tekst-tv forever

Tekst-tv's dage er måske nok talte, men da BBC's Ceefax-tekst-tv allerede i 2012 lukkede skete der noget lidt uventet. Tekst-tv-teknikere begyndte at tænke på hvordan de kunne fortsætte tekst-tv udenfor de store etablerede tv-stationer.

De udviklede et system baseret på den populære mini-computer Raspberry Pi og fri og open source software, og sammen gjorde disse tekst-tv-fans det muligt, at fortsætte tekst-tv uden de store etablerede og kommercielle løsninger, som tv-stationer benytter.

Selvfølgelig har man ikke adgang til sendetilladelser til at udsende tekst-tv via luftbårne tv-signaler, men ved brug af en lokal computer og synkronisering af siderne ved brug af internettet holder man i øjeblikket gang tekst-tv-tjenester såsom Teefax.

Teefax, page 100, 2019.
Den fan-drevne tekst-tv-tjeneste, Teefax.

I Danmark er der også interesse for uafhængig tekst-tv at spore, og der arbejdes på at etablere en tjeneste, som kunne være samlingssted for danske tekst-tv-fans. Billedet viser forsiden fra en fungerende proto-type fra tekst-tv.dk.

Tekst-tv fra tekst-tv.dk
En måske kommende tekst-tv-tjeneste fra tekst-tv.dk.