Tekst-tv.dk Historie Teknik Medie Kunst Indhold

Bevaring

Tekst-tv er af natur et flygtigt medie: Siderne opdateres løbende, ofte mange gange dagligt, specielt siderne med nyheder, sportsresultater og vejrudsigter, og en egentlig daglig udgave af tekst-tv kan man ikke tale om, som man kan med aviser eller tv-nyhederne.

På mange tekst-tv-redaktioner, fx BBC og DR, har man af praktiske og tekniske årsager ikke foretaget en systematisk arkivering af alle siderne fra tekst-tv igennem årene, men blot opdateret og overskrevet siderne hen ad vejen, og kun sporadisk gemt tekst-tv-sider. På DR har man heldigvis gemt en lang række af de mest unikke sider, fx jule- og nytårskortene, og tekst-tv.dk har fået mulighed for at udstille nogle af dem på denne hjemmeside. Se under tekst-tv, som medie.

Redigering af tekst-tv på DR, 1984. Kilde: DR.

Dataarkæologi og tekst-tv

Men hvad med al den anden tekst-tv, der er blevet sendt igennem årene? Er det gået tabt? Nej, heldigvis er den blevet gemt sammen med tv-optagelserne på VHS-bånd, som mange stadig har liggende i skabe og kældre. Kvaliteten af tekst-tv-signalet er dog ofte meget degraderet, men ved at benytte dataarkæologiske metoder kan man udtrække og genskabe tekst-tv-siderne.

Det gør man ved brug af specifikke tv-kort til at digitalisere videobåndoptagelserne, og med statistisk mønstergenkendelse sammenstykkes de originale tekst-tv-sider. Grunden til at man må bruge specielle algoritmer til at gendanne siderne er, at almindelige VHS-bånd ikke gemmer tekst-tv-signalet i høj nok kvalitet til, at man bare kan sætte båndet i en videobåndoptager og tænde for tekst-tv-dekoderen. Da de enkelte tekst-tv-sider udsendes løbende hen over tid igen og igen, så kan man fra en optagelse på fx 30 minutter sammenligne alle de støjfyldte versioner af hver enkelt side og statistisk beregne det mest sandsynlige sideindhold, ofte med ret få fejl.

Med en VHS-afspiller, et VHS-bånd og et passende tv-tuner-kort kan man overføre tekst-tv-signalet til en computer.